Herbata to zaraz po wodzie najchętniej pity...
Tagi: herbata czarna czerwona zielona i biała
09 grudnia 2015, 10:53
Dlaczego warto pić herbatę? Herbatę warto pić nie tylko ze względu na smak, ale także jak dowiodły liczne badania dlatego, że napar z liści zielonego krzewu herbacianego, niezależnie od koloru, przynosi nam liczne korzyści zdrowotne.
Rodzaje herbat i ich właściwości:
a) Czerwona - poprawi trawienie. Tą herbatę powinny pić osoby które szczególnie pilnują swojej wagi. Poprawia trawienie. Działa oczyszczająco. Ma także właściwości moczopędne.
b) Czarna - jest lekiem na żołądek. Dzięki zawartości garbników ta herbata jest polecana osobom mającym dolegliwości gastryczne:
- pomaga przy podrażnieniach żołądka i jelit,
c) Zielona - chroni serce. Jest bazą dla cherbaty czarnej i czerwonej. Polecana zwłaszcza jako ochrona przed zawałem serca, wylewami oraz nowotworami i próchnicą. Wspomaga układ odpornościowy,
d) Biała - pomaga przy odprężaniu się. Poleca się ją ze względu na działanie uspokakające, w profilaktyce przeciw nowotworowej i chorób układu krążęnia.
Naturale dodatki do herbaty:
Gdy dodajemy cukier do herbaty to w ten sposób pozbywamy się z niej witamin, szczególnie witaminy B. Musimy również uważać na cytrynę. Dodajemy ją tylko kiedy herbata jest oczyszczona z fusów (fusy zawierają aluminium, które tworzy związek z cytryną, wchłaniamy go razem z naparem. Jest szkodliwy dla układu nerwowego).
Dodaj komentarz